Ciubotica cucului (Primula veris) este o planta erbacee perena, ce poate ajunge la o inaltime de 30 cm, avand frunzele de la baza asezate sub forma de rozeta. Tulpinile sunt drepte si poarta inflorescentele cu mai multe flori la un loc, de culoare galbena, avand corola tubuloasa. Are o radacina scurta si groasa, foarte ramificata, ce are pe ea multe resturi de frunze. Poate fi intalnita in zonele colinare si pana la etajul subalpin, iar perioada de inflorire este aprilie-mai.

Este adesea vanduta in florarii ca planta ornamentala, sub numele de primula.

Recoltarea florilor si a frunzelor se face in lunile aprilie-mai, iar radacinile se recolteaza in martie-aprilie.

Alte denumiri: anglică, andicel, anghelină, calce, cheiţi colorate, cinci clopoţele, ciubotă mică, cizma cucului, ogliciu, talpa gâştii, ţâţa vacii, ţâţa caprei, urechiţa ursului.

Partile folosite: florile, frunzele si radacina

Compozitie chimica

Radacina de ciubotica cucului contine saponozide triterpenice, zaharuri, taninuri, flavonozide, amidon, saruri minerale si altele. Florine contin si ele flavonozide si saponozide, in timp ce frunzele contin cantitati mari de vitamina C si beta-caroten.

Indicatii terapeutice

Unii medici folosesc ciubotica cucului pentru tratarea diverselor afectiuni resperatorii, a bronsitelor acute sau a pneumoniei in ultima faza.

Ceaiul de ciubotica cucului poate fi folosit pentru combaterea racelii acute, a tulburarilor digestive, a constipatiei sau a unor fenomene secundare ca migrenele sau nevralgiile. Deoarece ciubotica cucului accelereaza diureza, aceasta poate fi folosita pentru efectul laxativ.

Ceaiul de flori de ciubotica cucului amelioreaza catarul pulmonar, calmeaza durerile, deblocheaza secretiile si stimuleaza transpiratia.

Deoarece infuzia din ciubotica cucului regleaza ritmul cardiac si linisteste sistemul nervos, poate fi folosita ca remediu impotriva atacurilor de panica.

Preparate pa baza de ciubotica cucului

Infuzia de flori se prepara dintr-o lingurita de flori uscate peste care se toarna 250 ml de apa fiarta si se lasa la infuzat timp de 10 minute.

Decoctul din radacina de ciubotica cucului se prepara dintr-o lingura cu radacina maruntita, care se pune la fiert in 250 ml de apa, lasandu-se 10 minute in clocot.

Vinul de ciubotica cucului se prepara din flori proaspete peste care se toarna vin alb si se lasa la macerat doua saptamani. Dupa macerare, se filtreaza si se administreaza cate o lingura pe zi.

Siropul din radacina de ciubotica cucului se prepara dintr-o mana de radacini proaspete tocate marunt, peste care se toarna miere diluata cu apa. Se lasa la macerat timp de 2-3 saptamani, dupa care se filtreaza si se administreaza cate o lingurita pe zi.