Pe masura ce tot mai multe persoane descopera ca sunt sensibile la gluten, ar trebui sa profitam de varietatea de cereale integrale de care dispunem pentru consum. Majoritatea produselor fara gluten de pe piata sunt rafinate, oferind putine beneficii organismului. Pe de alta parte, cerealele integrale sunt pline de nutrienti, jucand un rol important in mentinerea unei greutati corporale optime. In plus acestea au un mare impact asupra depozitelor de tesut adipos visceral din organism.

Grasimea viscerala este grasimea aflata in interiorul corpului, ce acopera organele. Spre deosebire de brasimea aflata sub piele, cea viscerala duce la mult mai multe riscuri pentru sanatate, fiind legata de probleme cum ar fi diabetul si bolile cardiovasculare. Un studiu recent a aratat ca persoanele ce consuma de trei ori pe zi cereale integrale, au mult mai putina grasime viscerala.

Iata cateva variante de cereale integrale, de care se pot bucura chiar si cei sensibili la gluten.

Hrisca

Chiar daca seamana cu graul, aceasta nu trebuie confundata. Defapt hrisca nici nu face parte din categoria cereale, insa din punct de vedere nutritional, este similara. Aceasta este bogata in flavonoide, antioxidanti ce lupta impotriva bolilor, magneziu si d-chiro-inositol, ce ajuta la regularizarea insulinei in cazul diabetului de tip 2. Puteti gasi hrisca in magazine si o puteti folosi in loc de bulgur (couscous).

Meiul

Probabil ca ati auzit de acesta ca fiind hrana pentru papagali, insa nu lasati acest lucru sa va opreasca sa incercati aceste delicioase cereale integrale, pline de vitamina B si minerale (magneziu, calciu si zinc).

Stirul

Desi nu este prea raspandit, oamenii din zona Americii de Sud consumau unele specii de stir inca de acum 7000 de ani. Acesta nu face parte din categoria cerealelor, insa este bogat in fibre si contine o mare varietate de minerale. Spre deosebire de cereale, stirul contine si o mare cantitate de proteine complete, adica aminoacizi esentiali pentru cresterea si vindecarea organismului.

Quinoa

Aceasta este o alta pseudo-cereala bogata in proteine complete, fibre si minerale, cum ar fi magneziu si fier. O puteti recunoaste dupa boabele mici, de forma rotunda si putin turtite, de culoare galbuie.

Aceastea ar fi cateva variante de cereale integrale, bogate in fibre si minerale si lipsite de gluten. Pe langa acestea puteti incerca si orezul salbatic, teful sau sorgul.