Health Day News anunta ca ceaiul verde (Camellia sinensis) poate ajuta antibioticele sa fie de 3 ori mai eficiente in lupta impotriva bacteriilor rezistente la antibiotice, chiar si in cazul super-bacteriilor, conform unui studiu facut de cercetatorii de la Universitatea din Alexandria, Egipt.

Ceaiul verde este des intalnit in Egipt si multa lume il foloseste atunci cand urmeaza un tratament cu antibiotice. Din acest motiv, cercetatorii au vrut sa afle daca ceaiul verde creste sau scade eficacitatea antibioticelor sau daca nu are nici un efect.

„Am testat ceaiul verde in combinatie cu antibioticele impotriva a 28 de microorganisme patogene apartinand a doua clase diferite.” a spus Dr Mervat Kaseem, de la Facultatea de Farmacie. “In fiecare caz, ceaiul verde a sporit activitatea antibioticului.” De exemplu, efectul cloramfenicolului a fost cu 99,99% mai bun atunci cand a fost luat cu ceai verde decat in cazul in care a fost administrat singur.

Kaseem si colegii sai au mai descoperit ca 20% din bacteriile rezistente la medicamente apartinand grupului care a folosit ceai verde, au devenit susceptibile la cefalosporina, un tip de antibiotice la care noile tulpini ale bacteriilor devenisera rezistente.

In aproape toate cazurile si pentru toate tipurile de antibiotice testate, consumul de ceai verde in acelasi timp cu antibioticele a marit efectul antibioticelor si a redus rezistenta la medicamente a bacteriilor. In anumite cazuri, chiar si cantitati mai mici de ceai s-au dovedit eficiente.

Studiul a fost prezentat pe 31 martie 2008 la intrunirea Societatii pentru Microbiologie Generala din Edinburgh, Scotia.

“Rezultatele noastre au aratat ca ar trebui sa luam in considerare produsele naturale pe care le consumam in viata de zi cu zi. In viitor, ne vom folosi si de actiunile cimbrului , in functie de compusii activi antibacterieni.”, a mai adaugat Kaseem.