Persoanele ce sufera de anemie feripriva (prin carenta de fier) se intreaba probabil daca sa consume sau nu ceai verde. Aceasta nu este o decizie simpla, deoarece dovezile stiintifice sunt mixte. Desi se stie ca ceaiul verde cauzeaza malabsorbtia, studiile pe scara larga sugereaza altceva.

De ce poate provoca ceaiul verde anemie?

In alimentatie, fierul este de doua feluri: fier hem si fier non-hem. In timp ce fierul hem, ce se gaseste in principal in carne, este absorbit de organism foarte usor, fierul non-hem, ce se gaseste in faina si cereale, este mai greu de asimilat. Taninii au proprietati antioxidante, oferind multe beneficii. Acestia ne protejeaza de poluantii metalici, combinandu-se cu ei si facandu-i inofensivi. Ar putea acest lucru sa se intample si in cazul fierului din alimentatie? Rezultatele unui studiu publicat in “American Journal of Clinical Nutrition” arata ca extractul de ceai verde reduce absorbtia de fier non-hem cu 25%.
Au mai fost realizate si alte studii asupra acestui aspect, in trecut, iar rezultate au fost similare. Ceaiul verde este foarte bun pentru cei ce vor sa slabeasca, insa nu este recomandat persoanelor predispuse la anemie.
Inseamna acest lucru ca o persoana sanatoasa, ce consuma ceai verde regulat, este vulnerabila in fata deficitului de fier? Surprinzator, raspunsul este nu. Studiile au aratat faptul ca un consum de ceai verde pe o perioada indelungata, nu reduce absorbtia de fier. De exemplu, rezultatele altui studiu au evidentiat faptul ca nu exista nici o legatura intre consumul de ceai verde si anemie.

Ciudat, nu ?

Se speculeaza ca un consum de ceai verde, pe o perioada indelungata, declanseaza un mecanism de aparare in organism, ce neutralizeaza efectele nocive ale taninurilor. Un studiu realizat in 2005, ofera totusi o explicatie plauzibila.
Oamenii de stiinta au observat ca soarecii ce au consumat ceai verde timp de cinci zile aveau o glanda parotida mai mare, secretand astfel mai multe proteine, bogate in prolina (PRP), in saliva. 70% din saliva secretata de oameni contine PRP. Aceste proteine bogate in prolina (PRP) se combina cu taninurile, impiedicand reducerea absorbtiei de fier. Cu alte cuvinte, daca sunteti un consumator ocazional de ceai verde, servirea ceaiului in timpul mesei poate fi nociva. Insa, daca sunteti un consumator regulat, sanatos, organismul dumneavoastra s-a adaptat, secretand un nivel ridicat de proteine in saliva, ce formeaza complexe cu taninurile, facandu-le inofensive.

Masuri de precautie

Nu doar ceaiul verde reduce absorbtia de fier non-hem, ci si alte alimente si bauturi. Printre acestea se numara cafeaua, produsele lactate, alimentele bogate in fibre, ouale si unele sortimente de ciocolata. Calciul poate afecta atat absorbtia de fier hem cat si cea de fier non-hem.
Daca aveti deficienta de fier, sau sunteti o persoana predispusa la asa ceva, urmatoarele sfaturi v-ar putea ajuta:

  • evitati sa consumati multe cesti de ceai (in special ceai negru) sau cafea;
  • adaugati putina zeama de lamaie in ceai. Unele persoane prefera laptele, insa acesta nu va ajuta sa absoarbeti mai mult fier – lamaia va ajuta;
  • daca folositi frunze, pentru infuzie, faceti ceaiul la jumatate din taria normala. Adaugati 2-3 grame de frunze pentru o ceasca si evitati ceaiul tare;
  • evitati sa serviti ceaiul in timpul mesei sau in interval de o ora de la servirea mesei;
  • evitati sa consumati ceai daca sunteti la menstruatie sau daca aveti pierderi de sange.