Un grup de cercetatori din Hong Kong a obtinut dovezi ca ceaiul verde, cea mai consumata bautura din lume dupa apa, ar putea fi bun pentru sanatatea ochilor. Catehinele prezente in ceaiul verde au abilitatea de a trece de stomac si aparatul digestiv, fiind absorbite de cristalin, retina si tesutul ochiului. Datorita acestui lucru, ceaiul verde ar putea oferi protectie impotriva unor boli precum glaucomul.

Pentru a vedea daca aceste catehine pot penetra tesutul ochiului, cercetatorii au hranit soareci de laborator cu extract de ceai verde si au analizat tesuturile ochilor acestora. Oamenii de stiinta au observat ca anumite parti ale ochiului au absorbit cantitati considerabile de catehine. Retina a absorbit ce mai mare cantitate de antioxidant, in timp ce cornea a absorbit cea mai mica cantitate.

Rezultatul acestui studiu a indicat faptul ca administrarea de ceai verde este benefica pentru ochi. Cercetatorii au observat ca aceste catehine, din ceaiul verde, lupta impotriva efectului oxidant al stresului, una din cauzele aparitiei bolilor retinale, cum ar fi glaucomul. Acest efect antioxidant al ceaiului verde tine pana la 20 de ore dupa consumarea ceaiul verde.

Desi aceste descoperiri sunt promitatoare, oamenii de stiinta sunt de parere ca este nevoie de mai multe studii pentru a definitiva calitatile ceaiului verde.