Este cunoscut faptul ca pestele este o foarte buna sursa de acizi grasi omega-3, seleniu si taurina, compusi chimici ce ajuta la mentinerea sanatatii. Cu toate acestea, datorita poluarii apelor, pestele este, in acelasi timp, o sursa de mercur si alte metale grele, elemente daunatoare organismului. Ne punem astfel intrebarea: ar trebui sau nu ar trebui sa consumam peste?

Cercetatorii de la Universitatea Purdue, SUA, au gasit o solutie alternativa: o ceasca de ceai. Consumul unei cesti de ceai, alaturi de masa pe baza de peste, duce la stoparea absorbtiei de mercur in organism.

Chiar si in cantitati mici, mercurul este daunator inimii si vaselor de sange. Desi pestele este bun pentru inima (contine taurina si acizi grasi nesaturati), unele studii au indicat faptul ca, datorita contaminarii cu mercur, acesta nu are intotdeauna efecte pozitive asupra sistemului cardiovascular.

Din acest motiv, cercetatorii au vrut sa stie daca aceasta problema poate fi evitata, prin consumul de fibre si polifenoli alaturi de peste. Atat fibrele, cat si polifenolii, inhiba absorbtia metalelor grele (cum ar fi cadmiul) in organism. Utilizand un sistem digestiv artificial, cercetatorii au masurat cantitatea de mercur, din pestele contaminat, ce este absorbita de celulele intestinale.

Rezultatele studiului au indicat faptul ca, in ceea ce priveste inhibarea absorbtiei de mercur in organism, ceaiul negru este fruntas, in timp ce ceaiul verde se situeaza pe pozitia a doua. In plus, taratele de grau contribuie, de asemenea, la stoparea absorbtiei de metale grele in intestin.

Desi aceste masuratori sunt doar o aproximatie a situatiei reale, cercetari ulterioare vor confirma sau nu aceste rezultate. Daca vrem sa fim siguri ca pestele consumat nu este “daunator”, putem alatura mesei pe baza de peste o felie de paine integrala si o ceasca de ceai verde sau negru.