Conform spuselor unei echipe de cercetatori din domeniul alimentatiei, nu a existat un moment mai bun “de a trece pe verde”, intrucat ceaiul verde incetineste acumularea de kilograme in plus si joaca un rol important in lupta impotriva obezitatii. Echipa de cercetatori, de la Universitatea din Pennsylvania, a publicat un articol in jurnalul “Obesity” in care descriu detaliat rezultatele studiului. Acesta a constat in administrarea de EGCG (element ce se gaseste in ceaiul verde) concomitent cu o dieta consistenta din punct de vedere caloric unui grup de cobai. Grupul a fost monitorizat comparativ cu un alt grup care a avut parte de aceeasi dieta, dar caruia nu i s-a administrat EGCG. S-a observat ca in cazul primului grup, cresterea in greutate s-a manifestat intr-o perioada cu 44% mai lunga, comparativ cu cel de-al doilea grup.

Studiul sugereaza faptul ca EGCG-ul inhiba o enzima numita lipaza pancreatica, ce este secretata in intestin, in timp ce mancam, si este cea mai importanta enzima pentru digestia grasimilor. Acest lucru are loc pentru concentratii mici de EGCG, corespunzatoare consumului de 1-2 cesti de ceai.

In urma studiului, ceaiul verde este recomandat ca o alternativa ieftina la medicamentele pentru scaderea in greutate, fiind in acelasi timp eficient si lipsit de efecte secundare. In plus se recomanda consumul de ceai verde sub forma de bautura in detrimentul suplimentelor alimentare pe baza de ceai verde, intrucat in cazul celor din urma au fost observate efecte adverse in ceea ce priveste prezenta anumitor toxine in ficat.

Cercetatorii cred ca acest mecanism este relevant la animale, si probabil la oameni, intrucat in cazul cobailor tratati cu EGCG au fost observate cantitati mari de grasimi in fecale. Acest lucru sugereaza faptul ca grasimile nu sunt digerate, trec mai departe prin intestine si ajung in fecale.

Rezultatele sustin un alt studiu, mai vechi, realizat la Departamentul de Biologie Umana, Nutritie si Toxicologie, din cadrul Institutului de cercetari al Universitatii Maastricht din Olanda. In acest caz au fost realizate multiple analize ale efectului pe care il are consumul de ceai verde asupra scaderii in greutate si asupra mentinerii grautatii corporale, la oameni. Concluziile au fost ca ceaiul verde ajuta la scaderea in greutate si la mentinerea greutatii dupa o perioada de slabire.

Pe baza evaluarilor din ultimii 11 ani, s-a ajuns la concluzia ca EGCG-ul in combinatie cu cofeina sunt responsabile pentru scaderea in greutate. Cu toate acestea, cofeina, administrata separat, nu are acelasi efect.

Extrapoland la om rezultatele studiului realizat pe cobai, s-a ajuns la concluzia ca este necesar un consum de 10 cesti de ceai verde pe zi pentru a obtine efecte similare cu cele obtinute in cazul animalelor de laborator. Cu toate acestea sunt necesare cercetari ulterioare, menite sa determine doza optima si care este, in realitate, magnitudinea efectului.

Este recomandat un consum moderat de ceai pentru persoane aflate intr-o anumita conditie. Astfel, pentru persoanele cu afectiuni cardiace este recomandat un consum limitat de cofeina, iar pentru femeile insarcinate si cele aflate in perioada de alaptare, un consum de 1-2 cesti de ceai verde pe zi, deoarece o doza mai mare poate determina o crestere a ritmului cardiac.

Studiile au aratat ca este nevoie de un consum de 150 mg de ceai verde pentru obtinerea efectelor terapeutice, ceea ce inseamna aproximativ 3-4 cesti de ceai verde pe zi. Doza trebuie pastrata sub aceasta limita, tinand cont de continutul in cofeina si de faptul ca nu exista date care sa arate efectele pe termen lung.