Daca ati suspectat vreodata ca exista riscul de a va intoxica cu arsenic, cel mai indicat lucru este sa incepeti sa consumati suplimente antioxidante care sa contina vitamina C si extract de ceai verde. Studiul Neurostiinta Nutritionala sugereaza faptul ca aceasta combinatie poate reduce toxicitatea data de arsenic. Daca va intrebati unde se gaseste arsenicul, raspunsul este simplu. Unele alimente in sine contin cantitati ridicate de arsenic. Sucul de mere importat din numeroase tari este de asemenea un produs care poate sa contina arsenic. In Statele Unite ale Americii, au fost descoperiti producatori de orez si pui care au introdus in compozitia produselor si aceasta substanta toxica si otravitoare.

Studiul curent arata ca sobolanii de sex masculin care au ingerat o cantitate de 10 mg/kg de arsenic inorganic trivalent, cinci zile din sase, dar au consumat vitamina C cu concentratia de 1 gram/litru si infuzie de ceai verde cu o concentratie de 5 grame/litru de apa fiarta, au prezentat urme majore ale reducerii efectelor arsenicului si protejarea sistemului nervos central datorita antioxidantilor. In timpul studiului, sobolanii au castigat in greutate, iar antioxidantii nu i-au ajutat sa slabeasca.

Asadar, vitamina C cunoscuta pentru proprietatile ei benefice asupra sistemului imunitar, asupra dezvoltarii corecte a copilului si a adultului, asupra oboselii fizice si psihice si asupra concentrarii, este foarte folositoare si in cazul intoxicarii cu arsenic. Aceasta afectiune numita si arsenicoza este o boala care poate duce foarte usor la deces. Arsenicul este un metal greu, otravitor, care poate fi alfa sau alb, beta sau negru si gama sau gri. Cele mai afectate regiuni de pe glob de intoxicatie cu arsenic sunt Chile, Argentina, Mexic, China, Taiwan si Thailanda. Intoxicarea apei si a alimentelor este cea mai frecventa cauza a dobandirii acestor afectiuni.

In cazurile persoanelor care s-au expus unui consum de arsenic, organismul lor avand, deja, un deficit de vitamina C si de antioxidanti, riscul imbolnavirii grave este mult mai ridicat. Cei care doresc sa se fereasca de produse care pot contine arsenic, chiar si in cantitati foarte mici, trebuie sa fie atenti la apa de baut contaminata, pesticidele, ierbicidele, fungicidele, ceramica, picturile, substantele pentru conservarea lemnului, tutunul, combustibilii fosili arsi, wiskey-ul de contrabanda, medicamente ayurvedice si din medicina clasica chineza.

Persoanele care sunt expuse la locul de munca activeaza, de obicei, in industria metalurgica in care se munceste cu plumb, aur, zinc, cobalt si nichel, in industria microelectronicelor, in industria sticlei si a artificiilor, in industria agriculturii, in industria lemnului si in cazul centralelor cu carbuni. De asemenea, fructele si pestele sunt surse unde arsenicul poate fi detectat, insa, acesta nu este toxic, in comparatie cu substantele gasite in restul domeniilor. Cei care suspecteaza ca sufera de intoxicatie cu arsenic vor observa simptome precum un miros puternic de usturoi in respiratie si pe piele, manifestari stomacale, cardiovasculare, hepatice si renale, neurologice sau cutanate. Depresia si convulsiile sunt foarte frecvente in cazul unei astfel de afectiuni. Anorexia si pierderea foarte mare in greutate sunt alte semne ale aparitiei bolii si a faptului ca aceasta trebuie tratata.