Probabil ca va intrebati de ce consumul ceaiului verde a devenit o obisnuinta pentru multi oameni si de ce acesta este la moda si in tara noastra, cu toate ca avem la indemana o multime de plante medicinale autohtone. Cei mai multi dintre dumneavoastra cunoasteti beneficiile ceaiului verde asupra organismului uman.

Beneficiile ceaiului verde

Numeroase studii ce apar cu o frecventa mare, sustin proprietatile acestuia si aduc in prim plan informatii noi despre actiunile sale, informatii care pana in acel moment nu erau cunoscute. Toate aceste studii confirma puterile terapeutice ale ceaiului verde si din acest motiv nu ar trebui sa le ignorati. Ceaiul verde are in compozitie un ingredient activ cunoscut sub numele de catechina (EGCG). Un studiu realizat la Universitatea Tufts a demonstrat ca ceaiul verde poate fi inamicul grasimii abdominale. Un alt studiu a demonstrat ca ceaiul verde este eficient si in prevenirea cancerului pulmonar. Un altul a demonstrat ca ceaiul verde previne si cancerul colorectal. Prezenta compusilor EGCG asigura si pastrarea nivelului energiei, a nivelului de zahar din sange, face ca celulele canceroase sa se autoextermine in cazul cancerului de prostata, protejeaza pielea si previne ridurile.

Ceaiul verde si boala Alzheimer

Un studiu realizat  de o echipa de cercetatori de la University of Missouri, Statele Unite, realizat asupra compusilor EGCG din ceaiul verde, ar putea duce la identificarea unor tratamente pentru  Alzheimer la om. Avand in vedere ca boala Alzheimer (AD) afecteaza numeroase persoane, oamenii de stiinta cauta tratamente si terapii in produse alimentare comune, care vor putea opri evolutia bolii sau ar putea sa o previna. Echipa de cercetatori din Missouri a ajuns la concluzia ca un compus gasit in ceaiul verde, catechina, incetineste progresia bolii la soareci si poate inversa efectele sale. Studii ulterioare ale extractului frecvent intalnit ar putea conduce la progrese in tratamentul si prevenirea bolii Alzheimer la oameni. Todd Schachtman, conducatorul echipei de cercetare, este de parere ca la pacientii cu Alzheimer, amyloid – beta peptidele (A-beta) se pot strange in grupuri provocand placi de amiloid in creier. Simptomele pot include pierderi de memorie si confuzie, agitatie si lipsa de preocupare pentru mediul  in care traieste persoana afectata. Echipa de cercetatori declara ca a cautat modalitati de prevenire sau amanare a debutului bolii, care sa duca in cele din urma la o imbunatatire a starii de sanatate si a calitatii vietii pentru persoanele in varsta.

Echipa de cercetatori a realizat studii pe soareci, constatand imbunatatirea remarcabila in functia cognitiva si in capacitatea de memorare la soarecii care au facut miscare dupa ce li s-a administrat ECGC. In timpul stadiilor incipiente ale cercetarii s-a constatat ca acumularile din creier care determina  distrugerea celulelor cerebrale pot fi perturbate de epigalocatechina-3-galata (EGCG). Pornindu-se de la rezultatele cercetarii pe soareci, cercetari ce sustin ca ECGC incetineste evolutia bolii Alzheimer atunci cand este combinat cu activitatea fizica, se poate spera ca in viitorul apropiat sa se poata crea un tratament eficient pentru boala Alzheimer la oameni.

Consumul de produse naturale ca potentiale remedii pentru prevenirea si tratarea bolilor si pentru mentinerea sanatatii umane sta in atentia cercetatorilor de la University of Missouri. Studiile cu extracte de ceai verde si alte vegetale sunt explorate la UM si prin colaborari cu alte institutii internationale. Concluzia pe care o putem avea este ca indiferent de meridian, ceaiul verde nu este un moft ci un adevarat miracol pentru sanatatea umana.