Cercetari recente, realizate de armata SUA, sugereaza ca EGCG-ul prezent in ceaiul verde ar putea preveni infectia cu virusul Ebola. Oamenii de stiinta au aratat faptul ca EGCG-ul poate bloca o proteina cu rol esential in infectarea cu acest virus.

Ce este Ebola?

Mai toata lumea a auzit in ultima vreme de aceasta boala. Iata cateva informatii:

Denumita si febra hemoragica Ebola, aceasta este o boala infectioasa virala severa, avand o rata de letalitate infricosator de ridicata – pana la 90% la om. Principalele focare de infectie sunt in Africa Centrala, Africa de Vest si se presupune ca virusul (Ebolavirus) este purtat de liliecii frugivori.

VIrusul poate ajunge la om prin contact strans cu sangele, secretiile, organele sau fluidele animalelor infectate, dupa care se transmite intre oameni prin contact direct (piele lezata sau mucoase) cu sangele, secretiile sau lichidele biologice ale persoanelor infectate, sau prin contact indirect prin intermediul mediilor contaminate.

Denumirea bolii este data de raul Ebola, rau ce curge in apropierea zonei in care au fost identificate primele doua focare.

Perioada de incubatie medie este de 8 zile, insa aceasta poate varia intre 2 si 21 de zile. Ebola debuteaza brusc, cu febra mare, frisoane, cefalee, mialgii, anorexie si eruptii cutanate. Ulterior, in urmatoarele 2-3 zile apare greata, voma, diareea, faringita si fenomene hemoragice. Sunt afectate functiile renale si hepatice. Apar de asemenea tulburari nervoase, prostratie, anxietate, confuzie, pierderi de memorie si instabilitate.

Pana la data de 27 octombrie 2014, in Africa au fost inregistrate 13703 cazuri de imbolnavire, rezultand 4922 decese.

Extractul EGCG din ceaiul verde combate virusul Ebola

Revenind la studiul realizat de armata SUA, St. Patrick Reid imperuna si colegii sai au aratat ca proteina HSPA5 are un rol esential in infectarea cu Ebolavirus. Aceasta proteina ajuta la plierea si adunarea proteinelor nou formate si are un rol important in infectiile virale. Cercetatorii au incubat celule cu doze mari de EGCG pentru 2 ore iar apoi leau infectat cu Ebolavirus.

Compusul din ceaiul verde actioneaza prin blocarea capacitatii HSPA5 de a se lega de ATP, iar acest lucru inhiba o functie importanta.

Oamenii de stiinta au vrut sa observe daca blocarea proteinei HSPA5 ar putea proteja soarecii de virusul Ebola. Astfel, soarecii de laborator au primit un tratament ce blocheaza proteina HSPA5, o solutie salina tamponata cu fosfat sau o solutie de control.

Rezultatele sunt clare

Rezultatele au fost foarte clare: in randul soarecilor ce au primit solutie salina si solutie de control s-a inregistrat o mortalitate de 100%, in timp ce soarecii ce au primit tratamentul anti-HSPA5 au supravietuit in totalitate.

Pe durata studiului au fost folosite concentratii minime de EGCG de 10 μM. Cantitati mai mici de 10 μM de EGCG pot fi asimilate prin consumul a catorva cesti de ceai verde sau se poate ajunge la 7 μM prin intermediul suplimentelor alimentare cu EGCG.

Desi aceste niveluri de EGCG nu au efecte clare impotriva celulelor canceroase, ramane de dovedit daca EGCG-ul in cantitati mai mici de 10 μM ar putea preveni infectarea cu virusul Ebola. O alternativa, poate mai eficienta, ar fi pulverizarea suprafetelor contaminate sau a mainilor cu o solutie cu o concentratie mare de EGCG. Este cunoscut faptul ca ceaiul verde are efecte anti-virale impotriva gripei, in cazul unui consum de 1-5 cesti pe zi.