Site icon Ceai verde

Ceaiul Rooibos – cum se prepara si ce contine

Ceai rooibos
Cu siguranta ati auzit pana acum despre efectele terapeutice ale ceaiului Rooibos. Daca nu, va informam ca acest ceai, obtinut dintr-o planta originara din Africa de Sud, ajuta la imbunatatirea sistemului imunitar, incetineste procesul de imbatranire, calmeaza crampele abdominale, combate insomnia si altele. Aceasta bautura, cunoscuta si sub denumirea de ceai rosu, este foarte benefica pentru organism, are un efect linistitor si un gust savuros.

Cum se prepara ceaiul rosu

In secolul al XVIII-lea europenii si americanii consumau ceai rosu in detrimentul ceaiului negru, care era foarte scump in acea perioada. Modul de preparare este foarte simplu. Se prepara ca orice ceai obisnuit; se pune apa la incalzit, se adauga apoi o lingurita de ceai rosu pentru fiecare cana, se toarna apa fierbinte si se lasa la infuzat timp de trei –patru minute. Daca in cazul ceaiului negru, timpul de infuzie este foarte scurt, fiindca acesta prinde un gust amar, rooibosul poate sta oricat la infuzat. Cu cat sta mai mult in apa, cu atat capata o aroma mai puternica si o culoare mai aprinsa. Infuzia rezultata poate fi amestecata cu lapte sau lamaie, in functie de preferintele fiecaruia, gustul ceaiului fiind unul dulce – acrisor. In plus, cu cat perioada de infuzie este mai mare, cu atat ceaiul va contine mai multi antioxidanti.

Vezi sortimente de ceai rooibos

Ce contine ceaiul rosu

Ceaiul rosu este foarte bogat in antioxidanti, continand flavonoide, luteolin, rutin, isocuercetrin, cuercetine, calciu, magneziu, flor, potasiu, cupru, mangan, magneziu si zinc. De asmenea rooibosul este singura planta ce contine aspalathin – substanta ce ajuta la mineralizarea organismului, oferind protectie sporita oaselor, dintilor, parului si tenului.

Fiind foarte sanatos, ceaiul rosu este folosit atat ca tratament impotriva diverselor afectiuni, cat si ca ajutor in dietele de slabit. O ceasca de rooibos contine 7,12 mg Potasiu; 6,16 mg Sodiu; 1,57 mg Magneziu; 1,09 mg Calciu, 0,22 mg Fluor, 0,07 mg Fier, 0,07 mg Cupru, 0,07 mg Zinc si 0,04 mg Mangan.

Spre deosebire de ceaiul negru, cel rosu contine tanini in cantitati mult mai mici, aspect ce permite consumarea acestuia neindulcit, cunoscut fiind faptul ca taninii dau gustul amar infuziei.

Ce nu contine ceaiul rosu

Ceaiul rosu poate fi administrat fara probleme copiilor mici sau chiar sugarilor, intrucat nu contine cofeina. Prezinta in schimb proprietati sedative, fiind recomandat celor cu tulburari de somn, sau persoanelor predispuse la stari de anxietate si depresie. Ceaiul rooibos nu contine nici saruri ale acidului oxalic, ceea ce inseamna ca este recomandat si pacientilor cu risc de litiaza renala.

Beneficiile ceaiului rooibos

Potrivit medicilor, ceaiul rooibos este benefic pentru intarirea sistemului imunitar, ameliorarea spasmelor si colicilor abdominali si pentru calmarea sistemului nervos. De asemenea este des folosit si in prepararea produselor cosmetice, datorita efectelor sale de a intari radacina parului si de a hidrata tenul uscat. Ceaiul rooibos previne de asemenea alergiile si poate fi folosit cu succes in tratarea arsurilor solare.

Exit mobile version