Conform unui studiu realizat de cercetatorii de la “National Neuroscience Institute” din Singapore, persoanele care beau macar o treime de ceasca de ceai negru pe zi au cu 71% mai putine sanse sa se imbolnaveasca de Parkinson.

Studiul a fost efectuat cu ajutorul a 63 257 de barbati si femei de origine chineza pe baza unor chestionare despre bauturile consumate. S-a ajuns la concluzia ca o cantitate mai mare de cofeina consumata duce la scaderea riscului aparitiei bolii Parkinson cu 45 de procente.

De asemenea studiul a aratat ca persoanele ce consuma cel putin 23 de cesti de ceai negru pe luna (mai putin de o ceasca pe zi) au mult mai multe sanse (71%) sa evite imbolnavirea de Parkinson.

Acest efect al ceaiului negru nu se datoreaza doar cofeinei ci si altor substante prezente in acesta. Desi provine din aceasi planta, se pare ca ceaiul verde nu are nici un efect asupra bolii Parkinson.

Principala diferenta dintre ceaiul verde si ceaiul negru consta in tipul si numarul flavonoidelor. (Flavonoidele sunt o clasa de metaboliti secundari ai plantelor cu proprietati antioxidante). Ceaiul verde contine multe flavonoide simple, numite catechine. In urma oxidarii si formarii ceaiului negru, acestea sufera transformari, rezultand flavonoide mai complexe.