Matcha este ceaiul japonez cel mai cautat si mai exclusivist din lume. De peste un mileniu se prepara dupa aceeasi reteta nechimbata, fiind din acest motiv extrem de savuros. Japonezii au creat de-a lungul timpului un adevarat ritual in jurul prepararii si servirii ceaiului matcha, un ritual adanc inradacinat in cultura nipona.

Koicha, folosit pentru ceremoniile japoneze

Ceaiul matcha poate fi preparat dupa doua metode traditionale, koicha si usucha. Prin koicha se obtine un ceai dens iar prin intermediul metodei usucha rezulta un ceai mult mai subtire. Koicha se foloseste pentru ceremoniile japoneze, fiind un ceai matcha de calitatate superioara, foarte scump. Acesta este mai dulce decat usucha. Se prepara adaugand 3,75 grame de matcha in 40 ml de apa incalzita la temperatura de 60 grade Celsius. Ceaiul rezultat va fi foarte dens, asemanator cu mierea.

Cum se prepara usucha

Pentru usucha aveti nevoie doar de 1,75 grame de pulbere de matcha (jumatate de lingurita) pe care sa le dizolvati in 80 ml de apa la o temperatura de 80 grade Celsius. In functie de modul de preparare, usucha poate fi servit cu spuma sau fara. Majoritatea consumatorilor il prefera cu spuma, iar pentru acest lucru este nevoie sa treceti mai intai pulberea de matcha printr-o sita. Apoi, dupa ce turnati praful in apa, trebuie sa amestecati cu ajutorul unei maturice speciale din bambus. Miscarile nu trebuie sa fie circulare, ci doar inainte-inapoi.

Macha Latte

O alta varianta de matcha, ceva mai moderna, dar foarte delicioasa, este mactha latte. Pentru aceasta reteta aveti nevoie de o lingurita si jumatate de matcha, 200 ml de lapte de soia cu vanilie sau lapte fiert si 50 ml de apa incalzita la temperatura de 80 grade Celsius. Se toarna in ceasca pulberea de matcha, apoi apa si in final se amesteca cu maturicea din bambus. Dupa ce compozitia rezultata incepe sa faca spuma, se adauga si laptele. Eventual ceaiul poate fi indulcit, dupa preferinte, cu miere sau zahar. Pe timp de vara puteti prepara Ice Tea Matcha Latte. Reteta e aproape la fel, doar ca in loc de lapte incalzit trebuie adaugat lapte rece, insotit de cateva cuburi de gheata.

Ce contine matcha

Ceaiul matcha este cu mult mai sanatos pentru organism decat ceaiul verde obisnuit. Contine in acest sens de 20 de ori mai multi antioxidanti decat ceaiul verde vrac, si de 140 de ori mai multi decat ceaiul pe care il cumparam la plic, din supermarket. Matcha contine EGCG chatechines – substante ce intaresc sistemul imunitar si regleaza nivelul zaharului din sistemul sangvin. De asemenea, aceleasi substante au rolul de a controla colesterolul si de a combate aparitia cancerului.