Indiferent daca incepeti dimineata cu o ceasca de cafea sau cu o cana de ceai, ambele bauturi sunt benefice sanatatii noastre. Desi unii considera ceaiul ca fiind “bun”, iar cafeaua ca fiind “rea”, adevarul este altul. Exista suficiente studii care evidentiaza faptul ca atat ceaiul, cat si cafeaua (fara a lua in calcul excesele) sunt “licori” ce promoveaza sanatatea, datorita continutului de antioxidanti.

Antioxidantii

Ce sunt antioxidantii? Sunt acele substante chimice ce protejeaza tesuturile corpului nostru de “oxidanti”, sau cu alte cuvinte, de radicalii liberi. Cu timpul, radicalii liberi pot afecta celulele organismului, ducand la aparitia diverselor boli, precum diabet, artrita sau cancer, iar antioxidantii sunt utili in reducerea riscului de imbolnavire si in prelungirea vietii celulelor.

Cofeina

Pe langa antioxidanti, cele doua bauturi contin si cofeina. Cantitatea de cofeina din ceai si cafea difera in functie de tipul bauturii, de modul prepararii si de marimea recipientului. O cana de aproximativ 240 ml de cafea (preparata la filtru) contine 85 mg de cofeina, in timp ce aceeasi cantitate de ceai verde contine 40 mg de cofeina.

Cofeina stimuleaza creierul si sistemul nervos, creste ritmul de transformare a hranei in energie (consumata in timpul mesei) si contribuie la transferul grasimilor din depozitele celulare catre fluxul sangvin pentru a fi folosite ca energie (consumata intre mese).

Unele studii au evidentiat faptul ca in urma consumul de cofeina persoanele pot lucra la nivel maxim pentru o perioada mai lunga de timp si necesita o perioada de recuperare mai scurta, dupa o activitate extenuanta.

Ordinea bauturilor, in functie de continutul de cafea, de la cel mai ridicat la cel mai scazut, este urmatoarea: cafea, ceai negru, ceai oolong, ceai verde si ceai alb.

Cafeaua

De sute de ani, cafeaua este renumita pentru efectele sale revigorante. Aceasta stimuleaza circulatia sangelui in creier si diminueaza oboseala mintala. Ca si ceaiul (vorbim aici sortimentele de bauturi obtinute din planta camellia sinensis), cafeaua contine antioxidanti.

Rezultatele unui studiu realizat de cercetatori din Finlanda, Italia si Olanda au subliniat faptul ca persoanele ce consuma cafea au mai putine deteriorari cognitive, la varste inaintate. Alte studii sugereaza ca aceasta poate reduce riscul de cancer de ficat, cancer de colon, Parkinson, diabet de tip 2 si guta.

Este cunoscut faptul ca activitatea intestinala este stimulata de consumul de cafea. In plus aceasta reduce riscul de afectiuni digestive, cum ar fi litiaza biliara si ciroza hepatica. Consumul de cafea poate imbunatati starea de spirit si poate reduce riscul de imbolnavire cu Parkinson.

Ceaiul

Frunzele de ceai sunt recoltate de la arbustul de ceai, camellia sinensis. In functie de partile recoltate si de modul de prelucrare, sunt obtinute sortimente diferite de ceai: alb, verde, oolong si negru. Ceaiul este renumit pentru continutul sau de antioxidanti (flavonoide). Datorita oxidarii partiale (ceaiul oolong) sau totale (ceaiul negru) a frunzelor, o parte din acesti antioxidanti este pierduta, motiv pentru care ceaiul alb si cel verde au un continut mai mare de flavonoide. Un studiu a evidentiat faptul ca persoanele ce consuma ceai, au un aport de antioxidanti de 20 de ori mai mare fata de persoanele ce nu consuma.

De-a lungul timpului ceaiul verde a fost subiectul multor studii, iar rezultatele acestora sugereaza ca poate reduce nivelul colesterolului din sange, ajuta la coagularea sangelui, reduce riscul imbolnavirii de Alzheimer si Parkinson, combate inflamatiile, cancerul si alergiile sezoniere.

O echipa de cercetatori japonezi a reusit, printr-un studiu, sa faca o legatura intre consumul de ceai verde si o rata a mortalitatii (datorata oricarei bolilor, inclusiv a celor cardiovasculare) mai scazuta. Acestia au urmarit timp de 11 ani un numar de 40 530 de persoane sanatoase, cu varste cuprinse intre 40 si 79 de ani. Rezultatele studiului au evidentiat faptul ca grupul de persoane consumatoare de ceai verde a avut rate de mortalitate semnificativ mai mici.

Ceaiul si cafeaua, fara alte adaosuri, sunt bauturi sanatoase si cu un continut scazut de calorii. Cu toate acestea, daca adaugam zahar, lapte, frisca sau alte “arome”, putem obtine echivalentul in calorii a unui desert “zdravan”.

Ceai sau cafea?

Daca ar trebui sa alegem in functie de continutul de antioxidanti, cafeaua ar putea lua locul ceaiului negru, iar ceaiul verde ar putea lua locul cafelei. In orice caz, atat cafeaua, cat si ceaiul (consumate in cantitati “rezonabile”) sunt bauturi ce promoveaza sanatatea.

Iar daca nu va puteti hotara, incercati aceasta tactica: incepeti dimineata cu o ceasca de cafea, iar la pranz savurati o cana de ceai.