Mentinerea unei danturi sanatoase si a unui zambet frumos este dorinta multor persoane, insa de multe ori este o sarcina dificila. Multe mancaruri si bauturi pateaza dintii si pentru a-i albi trebuie sa apelam la produse de ingrijire a danturii sau chiar la o curatare profesionala, in cabinetele de stomatologie. Cu toate acestea, exista posibilitatea de a preveni patarea dintilor, alegand mancaruri ce ajuta la mentinerea albului dintilor. Iata cateva exemple:

Legumele

Cele “crocante” au o anumita actiune mecanica de curatare a resturilor lipicioase dintre dinti. Mai putine resturi de mancare inseamna mai putine pete. Asadar, nu uitati sa treceti pe lista de cumparaturi morcovii, telina, ardeii, ridichile si alte legume “crocante” ce va plac.

Guma de mestecat

Ok, guma de mestecat nu este un aliment, insa aceasta are doua efecte benefice. In primul rand, elimina resturile de mancare dintre dinti, iar in al doilea rand, stimuleaza secretia salivei, care creste capacitatea de neutralizare a acidului si de remineralizare a smaltului. Este indicata guma de mestecat ce contine sorbitol, deoarece acesta are efect anti-bacterian, ajutand la eliminarea bacteriilor cauzatoare de carii.

Branzeturile

Branza are efect de accelerare a procesului de neutralizare a acidului si de remineralizare a smaltului. Cu cat smaltul danturii este mai sanatos, cu atat dintii se vor pata mai greu. De exemplu, vinul face o buna combinatie cu branza. Efectul acid al vinului este neutralizat de branza. In plus, branza este bogata in calciu si fosfor, doua elemente importante pentru sanatatea noastra.

Apa

Este evident ca apa nu va albi dintii asa cum o face un gel de albire sau oricare alt produs din comert, insa aceasta contribuie la o excelenta sanatate orala. Capacitatea salivei de a neutraliza acidul si de a remineraliza smaltul depinde de buna functionare a glandei salivare. Apa ajuta la mentinerea sanatatii orale, asigurand o buna hidratare a celulelor.

In plus, ceaiul verde ajuta la mentinerea sanatatii dintilor si a gingiilor.