Calinul (Viburnum opulus) este un arbust originar din America, Asia si Europa, poate atinge o inaltime de patru metri si este folosit de multe ori ca planta ornamentala pentru gradina. Frunzele de Calin sunt lobate, de culoare verde inchis si lucioase sau rugoase (in functie de specie). Toamna, frunzele devin rosii, galbene sau portocalii. Florile Calinului sunt de culoare alba si sunt grupate sub forma unui bulgare de zapada. Fructele, grupate in ciorchini (ca si cele de soc), sunt de culoare rosie si raman pe planta o perioada lunga de timp. Calinul poate fi intalnit la campie, prin paduri, liziere si chiar in zonele de munte. Acesta infloreste in lunile mai – iunie.
Alte denumiri: bulgare de zapada, amarus, clocotei, malin, palusca
Partile folosite: scoarta, fructele.

Compozitie chimica

Calinul contine substante amare, rezine, amidon, tanin, heretozide si flavonoide

Indicatii terapeutice

Scoarta de Calin se recolteaza primavara, inainte ca planta sa infloreasca, iar apoi se usuca in straturi subtiri, in aer liber. Din trei kg de de scoarta proaspata se obtine un kg de produs uscat. Este utilizata in industria medicamentelor, pentru obtinerea unor extracte cu efect calmant si hemostatic. Preparatele pe baza de Calin au efect diuretic, astringent, antiinflamator, sedativ si antispastic.
Calinul poate fi utilizat ca tonic pentru sistemul nervos, in cazul iminentei de avort sau ca sedativ uterin, in cazul hemoragiilor uterine. In plus, poate fi utilizat in tratarea unor afectiuni precum gastrita acida, transpiratia excesiva, tusea, durerea abdominala, si colici. Calinul ajuta la reducerea tensiunii arteriale, la intarirea inimii si previne infarctul.
Fructele Calinului pot fi consumate precum afinele, in preparate sau in ceaiuri si tincturi. De asemenea, din fructe se extrage un medicament antihipertensiv.

Preparate pe baza de Calin

Ceaiul de fructe de calin se prepara 1-2 lingurite de fructe uscate peste care se toarna o cana de apa fierbinte, lansandu-se la infuzat timp de patru ore. Se administreaza un pahar de ceai de trei ori pe zi.
Ceaiul de scoarta de calin se prepara din 2 lingurite de scoarta maruntita peste care se toarna o cana de apa si se fierbe timp de 10 minute. Se administreaza doua cani pe zi.
Sucul de fructe de calin se obtine prin stoarcerea fructelor proaspete. Se administreaza cate 40 de ml de trei ori pe zi. Persoanele ce fac chimioterapie il pot consuma in combinatie cu sucul de coacaze, in parti egale.
Decoctul de calin se prepara din 2 lingurite de planta si 200 ml de apa, lansadu-se la fiert pentru 10-15 minute. Se administreaza o cana de trei ori pe zi.
Tinctura de calin se administreaza in cantitati de 4-8 ml, de trei ori pe zi.