Busuiocul (Ocimum basilicum) este o planta de cultura, originara din India, cunoscuta in toate regiunile tarii ca planta de cult sau condimentara, precum si ca planta medicinala. Este o planta pretentioasa la caldura si lumina, dezvoltandu-se bine prin locurile semi-umbrite.

Alte denumiri ale busuiocului: basic, băsileac, băsâioc, biezmoc, bisioc, bizilioc, biziloc, borjolică, bosioc, bosioc-roşu, bosioc-verde, bosiog, bosioace, bosâioc, bosâoc, bococ-rotund, boboioc, bosuioc, bucioc, busâic, busioc, busioc-de-grădina, busâioc, mălăcină, mătăcină, megioran, văsâleac.

Partile utilizate ale busuiocului sunt partea aeriana inflorita si semintele.

Compozitie chimica

Uleiul esential este in cantitate de 0,10-0,20%. Pe langa acesta busuiocul mai contine anetol, beta-sitosterol, saponozide triterpenice si taninuri. Semintele sunt bogate in mucilagii.

Indicatii terapeutice

Pentru uz intern: cefalee, bronsite acute sau cronice, tuse, tulburari gastrointestinale, dispepsii, meteorism abdominal, epigastralgii, colici abdominale, astenie, afectiuni renale, gripa, ulcer gastric, stari febrile.

Pentru uz extern: intepaturi de insecte, ulceratii cronice suprainfectate, aftoza bucala, genitala, stomatite erozive sau balanice erozive de diverse etiologii, gonoree, leucoree, veruce vulgare.

Preparate pe baza de busuioc

Pulberea de busuioc se prepara din flori de busuioc uscate ce trec printr-o macinare si apoi printr-o cernere cu ajutorul unei site de faina alba. Se administreaza o lingurita rasa, pe stomacul gol, de 3-4 ori pe zi.

Infuzia de busuioc poate fi de doua feluri: fierbinte sau combinata. Cea fierbinte se prepara prin oparirea tulpinilor de busuioc (o lingurita) maruntite cu o cana de apa ce a dat in clocot si se lasa la infuzat 15 minute. Dupa acest timp se filtreaza si se bea cat mai fierbinte. Cel de-al doilea tip de infuzie, cea combinata, se realizeaza, dupa cum spune si numele, dintr-o combinatie de infuzie fierbinte si infuzie rece. Infuzia rece se prepara din 2-3 lingurite de busuioc ce se pun la macerat 12 ore intr-o jumatate de cana de apa. Plantele rezultate in urma filtrarii se oparesc cu o jumatate de cana de apa si se lasa 20 de minute. Dupa o racire si filtrare cele doua infuzii se amesteca. Se administreaza 3 cani pe zi.

Tinctura de busuioc se realizeaza din jumatate de borcan de pulbere de busuioc si jumatate de borcan de alcool de 50 de grade. Acest amestec trebuie lasat la macerat pentru opt zile, dupa care se filtreaza.

Contraindicatiile busuiocului

Unele persoane prezinta intoleranta la busuioc. Este contraindicat in timpul sarcinii. In cantitati mari, uleiul este iritant al pielii.