Bradul alb (Abies alba) este un arbore de talie mare, pana la 50 m inaltime, specific zonelor montane, la limita dintre Fag si Molid. Il putem gasi la 600-1200 m in Carpatii Orientali si la 700-1500 m in Carpatii Meridionali.

Alte denumiri ale bradului alb: brad-nemeş, brădălău, brădac, brădaică, brădan, brădişor, brădoi, brăduleţ, bread, buhaci, cepi, haşcă, hăciugă, nemeş, pin-alb, porob, sihlă, silhă, sâlhă.

Partile utilizate: frunzele, mugurii, rasina.

Compozitia chimica

Uleiul esential obtinut prin antrenare cu vapori de apa din frunze si ramurele contine in principal l-alfa-pinen, l-limonen, l-acetat de bornil, aldehida laurica si sesquiterpene. Scoarta de brad contine 4-8% tanin. Rasina din scoarta se poate utiliza la fabricarea terebentinei, utilizata in farmacie.

Indicatii terapeutice

Datorita compusilor din uleiul esential, stimuleaza secretiile mucoaselor, fiind utilizat in special ca expectorant. Are proprietati usor diuretice.

Pentru uz intern: avitaminoze, bronsite, ulcere venoase, scorbut, litiaza biliara, edeme. Componentele din uleiul esential, bine dozate, au actiune analgezica, antiseptica pulmonara, antitusiva, deodoranta, expectoranta, stimulenta si tonica.

Pentru uz extern: ulceratii cutanate, pelada, helmintiaze, meteorism abdominal, boli reumatismale. Avand proprietati revulsive, uleiul esential intra in compozitia unor frictiuni. Tot extern, se recomanda in inhalatii cu ulei esential sub forma de aerosoli.

Preparate pe baza de brad

Infuzia de muguri de brad: se prepara dintr-un amestec de 1-5 g de muguri si 1 litru de apa fiarta, amestec ce este lasat la infuzat 15 minute. Dupa preparare se administreaza trei cesti pe zi.

Siropul de muguri de brad: se prepara din 500 g de muguri de brad ce se lasa la infuzat 30 de minute in un litru de apa fiarta. Dupa aceasta se strecoara, se adauga 500 g zahar si se fierbe pana devine un sirop vascos.

Alcoolatura de muguri de brad: se prepara din 1 kg de muguri de brad si 1 litru de alcool de 60 grade. Acest amestec este lasat intr-un vas de sticla, la caldura, timp de 14 zile, dupa care se filtreaza.

Observatii:

In aceleasi scopuri se pot utiliza si mugurii sau crengutele de Molid sau Pin.

Diferentele principale intre Bradul Alb si Molid constau in faptul ca Molidul are scoarta roscata, cu cicatrici proeminente, cu frunzele in 4 muchii, intepatoare si asezate de jur imprejur pe ramurele. La Brad conurile sunt indreptate in sus, la Molid in jos.