Despre ceaiul matcha se stiu multe. Este o bautura extrem de gustoasa, foarte bogata in antioxidanti si extrem de sanatoasa. Pe langa antioxidanti, matcha contine si aminoacizi precum L-Theanine si teina. L-Theanine este un aminoacid foarte puternic ce are asupra organismului un efect linistitor si relaxant. In schimb, teina (cunoscuta si sub denumirea de cofeina din ceai) este cea care ofera energie. Cele doua substante, care au efecte opuse, ofera in combinatie o stare de liniste si concentrare.

Ce contine o ceasca de matcha

Fata de ceaiul verde obisnuit, o ceasca de matcha contine de peste 10 ori mai multi antioxidanti. De asemenea matcha contine mai multi antioxidanti chiar si decat unele fructe sau legume precum afinele, spanacul sau goji.

Cu ce ne ajuta ceaiul matcha

Pe langa gustul savuros, ceaiul matcha este extrem de benefic pentru organism. Este consumat de peste un mileniu de calugarii budisti tocmai pentru proprietatile sale miraculoase. In primul rand, matcha este foarte popular in Japonia pentru faptul ca lupta impotriva imbatranirii. Spre exemplu, in Okinawa, un oras in care durata medie de viata este cu mult peste limita globala, consumul de matcha este foarte ridicat.

Recomandat celor ce urmeaza o dieta

Medicii recomanda consumul de matcha celor care incearca sa slabeasca. Acest sortiment de ceai ajuta la eliminarea grasimilor, accelerand procesul de ardere a caloriilor cu pana la 35-40%. De asemenea se pare ca persoanele care depun efort fizic intens dupa ce au consumat ceai matcha slabesc mult mai usor. De aceea, nutritionistii recomanda cu incredere ca, in dieta celor care si-au propus sa reduca din kilograme, sa nu lipseasca ceasca de ceai matcha.

Lupta impotriva cancerului

Ceaiul matcha are si un efect detoxifiant , avand rolul de a elimina metalele grele, hormonii si toxinele din organism. Se pare ca aceasta proprietate a ceaiului matcha este conditionata de continutul bogat de clorofila din frunzele plantelor. Matcha este o planta ce nu iubeste lumina directa a razelor soarelui si, drept consecinta, frunzele sale contin o cantitate impresionanta de clorofila.

Desi nu s-a demonstrat stiintific, se pare ca matcha are proprietatea speciala de a preveni cancerul, sau macar de a reduce riscul aparitiei acestei boli. Matcha contine catehine anticancerigene puternice, “responsabile” de eliminarea cauzelor ce duc la aparitia cancerului.

Sporeste capacitatea de concentrare

L-teanina este un aminoacid ce reduce stresul si induce organismului o stare de relaxare. Matcha contine de cinci ori mai multa L-teanina decat restul sortimentelor de ceai verde. In plus, acest aminoacid are proprietatea de a anula efectele cofeinei si de a spori capacitatea de concentrare. Din acest motiv, ceaiul matcha este recomandat indeosebi studentilor aflati in sesiune sau celor care au un loc de munca stresant. La fel ca restul sortimentelor de ceai, obtinute din camellia sinensis, matcha ofera un surplus de energie, fara a veni insa la pachet cu dureri de cap sau stari de anxietate, ca in cazul cafelei.