La fel ca si ceaiul negru sau oolong, ceaiul alb este de asemenea obtinut din frunzele plantei Camelia Sinesis. Ceea ce face ceaiul alb diferit de celelalte tipuri este faptul ca frunzele sunt recoltate inainte ca ele sa fie deschise complet, cat inca sunt acoperite cu puf alb. In contrast, ceaiul negru sufera un proces de fermentatie complet, in timp ce ceaiul verde nu este fermentat deloc. De aceea, ceaiul alb este in cantitati mai reduse fata de celelalte tipuri de ceai si este putin mai scump.

Ceaiul alb este de fapt destul de asemanator cu ceaiul verde avand in vedere procesarea redusa si lipsa fermentarii. Oricum, ceaiul alb difera la gust, nefiind prezenta acea aroma de iarba asociata ceaiului verde. Cei mai multi descriu gustul ceaiului alb ca fiind usor si dulceag. Ceaiul alb este cel mai bine preparat in apa aflata in apropierea punctului de fierbere.

Daca vrei sa obtii beneficiile maxime din consumul de ceai, cel alb este cea mai buna alegere. Are cel mai mic continut de cofeina si o compozitie mare de antioxidanti. Ceaiul alb se vinde sub diferite nume ca: bujor alb, luna de aur, nor alb fiind cele mai populare variante. Cel mai mult ceai alb vandut astazi este produs in China si Japonia, desi regiunea Darjeeling din India este cunoscuta ca o producatoare de ceai alb.

Ceeea ce face diferit ceaiul alb este aroma si gustul diferit. Este diferit in aparitie si are un gust placut. De fapt, cel mai bun ceai alb disponibil- Silver needle- este produs in intregime din mugurii nedeschisi ai plantei si are gustul cel mai bun dintre toate tipurile de ceai. Inainte de a gusta prima ta ceasca de ceai alb vei observa o aroma usora si delicata. Aceasta iti trezeste simturile fara a te coplesi.

Deoarece ceaiul alb are nivelul cel mai scazut de cafeina este cea mai buna alegere pentru cei ce vor sa reduca aportul acesteia in dieta. Aceasta, alaturi de gustul si aroma pe care il are ceaiul alb il face ideal pentru cei ce isi doresc o explorare a minunatei lumi a ceaiului.