Asmăţuiul (Anthriscus cerefolium) este una dintre cele mai cunoscute plante umbelifere. Fiind o ruda apropiata a patrunjelului si avand un parfum asemanator cu cel al anasonului, asmatuiul este adesea cultivata in gradini. Are o radacina subtire, tubulara, de culoare alba, ce se continua cu o tulpina ce prezinta foarte multe ramificatii subtiri. Frunzele, de culoare verde-pal sunt trilobate si au un petiol scurt, atingand 18-20 mm in lungime. Planta se termina cu umbelele cu 3-5 spite ce prezinta flori mici de culoare alba sau alb-verzuie. Fructele coapte sunt lunguiete de culoare maro-inchis.

Asmatuiul creste salbatic prin poieni, pe langa garduri, in paduri de foioase, fiind adesea gasit langa umbelifere otravitoare. Frunzele speciei comune, puternic parfumate, sunt folosite la prepararea supelor. Planta proaspata, care nu a inflorit inca se taie marunt si se adauga la supa, din abundenta.

Alte denumiri: hasmaţuchi, asmaţuchi, asmaţuc, azmaţucă, chervăl, haismă, tulburea, planta-fetelor-tinere, patrunjel-cret.

Partile folosite: radacina, planta intreaga, lastarii tineri, fructele

Compozitie chimica

Asmatuiul contine ulei volatil, principii amare, glicozid, apiin. 27% din uleiul volatil este metilcavicol. Semintele de asmatui contin ulei cu 13,2% grasimi.

Atentie! Specia comuna poate fi confundata cu cea otravitoare. Pentru a le deosebi se freaca intre degete o bucata de planta. Cea comuna degaja o aroma placuta, in timp ce asmatuiul otravitor degaja un miros respingator, de urina de soarece.

Indicatii terapeutice

Asmatuiul poate fi folosit pentru tratarea urmatoarelor afectiuni: guta (un pahar cu suc proaspat administrat de trei ori pe zi), reumatism, astm bronsic si bronsita asmatiforma (are proprietati antiseptice), reumatism, afectiuni oftalmologice (comprese cu suc proaspat), litiaza renala (se recomanda sucul proaspat), hemoroizi (sunt recomandate baile de sezut cu infuzie de planta), intepaturi de insecte sau contuzii (se pun frunze proaspete zdrobite pe zona afectata).

Sucul obtinut prin presare la rece este emolient si se intrebuinteaza in tratarea tuberculozei in faza de debut si a afectiunilor pielii. Asmatuiul actioneaza eficient chiar si impotriva febrei ce se instaleaza lent si a induratiilor ganglionilor. Sucul proaspat, amestecat cu cel al altor plante medicinale (papadie, traista ciobanului) vindeca pneumonii in faza incipienta, hidropizie, eczeme, scrofuloza, nodulii aparuti in timpul alaptarii sau datorita gutei sau hemoroizilor.

Sucul proaspat este un excelent drenor sanguin si de aceea este foarte des utilizat in curele de primavara. Se adauga in diverse preparate pentru lauze deoarece stimuleaza lactatia.

Preparate pe baza de asmatui

Infuzia se prepara din una sau doua linguri de planta verde maruntita peste care se toarna o cana cu apa fierbinte. Se administreaza o cana de trei ori pe zi.

Ceaiul se prepara prin fierberea unei lingurite pline de seminte intr-o ceasca de apa.

Sucul proaspat se prepara din frunze verzi ce sunt zdrobite sau pasate.

Cataplasmele se prepara din infuzie, suc proaspat si chiar frunze zdrobite de asmatui.