Angelica (Angelica archangelica) este o planta erbacee, pe care o putem gasi in etajul montan si subalpin, in zone stancoase si umede, in malul paraielor sau la margini de padure. Partile utilizate sunt planta intreaga, radacina si semintele.
Alte denumiri: anglica, antonica, cucuta mare, buchinis, iarba-ingerilor, radacina-Sfantului-Spirit.
Proprietatile angelicai: aperitiv, emenagog, tonic digestiv, stimulent, carminativ, sudorific, diuretic, expectorant, preventiv in boli contagioase, antidot impotriva otravirii cu beladona, cucuta, brandusa de toamna.
Indicatii terapeutice
Pentru uz intern: Semintele pot fi folosite pentru oboseala generala, anemie, aciditate gastrica, atonie digestiva, spasme ale stomacului si intestinului, aerofagie, vomari spasmodice, balonari, enterite, tuberculoza, bronsita cronica, astm nervos, insuficienta hepatica, migrene nervoase, ameteli, sincope, impotenta, tulburari ale menstruatiei, leucoree, cloroza, rahitism, scorbut.
Pentru uz extern: Angelica poate fi folosita pentru afectiuni bucale, dureri reumatismale sau contuzii.
Preparate pe baza de angelica
Infuzia de angelica – se realizeaza din 40 g de radacina sau seminte impreuna cu un litru de apa. Se administreaza cate o ceasca dupa fiecare masa.
Tinctura de angelica – se administreaza cate 20-30 de picaturi inaintea meselor
Vin cu angelica – se realizeaza din 60 g de radacini taiate de angelica, 8 g de scortisoara si 2 litri de vin rosu ce se pun la infuzat la rece pentru patru zile intr-un borcan astupat. Dupa aceasta perioada se filtreaza si se administreaza cate o lingura dimineata, la pranz si seara, inainte de culcare.
Vin tonic – se realizeaza din 30 g de radacina de angelica, 20 g de ghintura si un litru de vin nobil ce se lasa la macerat pentru o saptamana. Dupa aceasta perioada se filtreaza si se ia cate un pahar inaintea meselor.
Crema de angelica – se realizeaza din 8 g de tulpini de angelica, 4 g de nucsoara, 1,5 g scortisoara, 0,30 g cuisoare, 300 g zahar, 300 ml apa si 1 litru de rachiu. Se topeste zaharul in apa si apoi se amesteca componentele, se lasa la macerat sase saptamani, iar apoi se filtreaza.