Anasonul (Pimpinella anisum) este o planta erbacee anuala de cultura ce prezinta flori mici si dispuse sub forma de umbrelute. Fructele, formate din doua achene unite intre ele si cu peri aspri foarte scurti, au diverse intrebuintari in industria alimentara. Datorita gustului specific, nu se poate confunda cu alte fructe, exceptandu-le pe cele de fenic, numit si anason dulce sau molura.

Anasonul este originar din regiunea mediteraneana si se cultiva in judetele Braila, Constanta, Dolj, Ialomita, Giurgiu, Teleorman si Timis.

Alte denumiri: anason romanesc, anis, anos, anison, chimin dulce, chimion de gradina, hanus, hanos, molotru, molura, onis, secarea, tarhon.

Partile utilizate sunt fructele mature.

Compozitie chimica

Fructele contin 2-3% ulei esential, cantitati mici de cetone si aldehide anisice, precum si aldehida acetica, 10-20% lipide, colina, 20% proteine, zaharuri, amidon, 6-10% substante minerale.

Indicatii terapeutice

Pentru uz intern: anorexie, balonare, bronsita, colica abdominala, dispepsie, enterocolita, helmintiaza, hipogalactie, insuficienta pancreatica, gripa, raguseala, tuse, dureri de cap, sughit.

Pentru uz extern: tratarea sciaticii si a muscaturilor de sarpe, sub forma de cataplasme, cu pasta de fructe.

Ceaiul de anason se recomanda ca expectorant in bronsite, calmeaza colicile intestinale si stomacale la sugari si copii, mareste cantitatea de lapte la femeile care alapteaza. Pentru sugari, anasonul se foloseste oparit 5-6 fructe la o cana de ceai. Pentru adulti, ceaiul se poate prepara dintr-o jumatate de lingurita de fructe la un sfert de litru de apa. Ceaiul se bea de preferinta inainte de masa, caldut.

Uleiul volatitl de anason se poate administra 2-3 picaturi pe zi, ca expectorant, carminativ, diuretic si galactogog.

Contraindicatiile anasonului

In doze de peste 5 grame pe zi produce tulburari nervoase, iar in doze mai mari, halucinatii, insomnie, tulburari de vorbire, convulsii puternice, coma. Uleiul volatil poate produce dermatoze si stari alergice. In doze mai mari de 5 picaturi pe zi este narcotic si poate produce accidente cerebrale. Preparatele pe baza de anason sunt interzise in timpul sarcinii.