Albastreaua (Centaurea cyanus) este o planta erbacee mica din familia Asteraceae, cu o inaltime de 60-100 cm. Prezinta tulpina muchiara, erecta, simpla sau ramificata, avand frunze asezate alternant. Datorita perilor cu care este acoperita, albastreaua are un aspect matasos, de culoare verde-alburie. Florile pot fi de doua feluri: sterile si albastre sau fertile si violacee. I se mai spune si albastrica, albastrita, vinetea, vinetica, ghioc, zglavoc, floarea graului, floarea paiului, clopotel, floare vanata, floare de grau, floarea paiului, iarba frigurilor si este intalnita in toata Europa.

Florile albastrelei sunt tubuloase, de obicei albastre, insa uneori pot fi si alb-roz. Sunt grupate in capitule, inconjurate de bractee de culoare verde, avand marginile acoperita de dintisori bruni. Florile centrale sunt mai mici decat cele marginale, avand forma unei palnii cu 5 dinti. O putem gasi inflorita in locurile uscate, pietroase in lunile iulie-septembrie.

Partea folosita din albastrea o reprezinta florile. Acestea se recolteaza in iulie-august, pe timp uscat prin ruperea florilor albastre (cele de culoare alb-roz sunt indepartate). Dupa recoltare, acestea se usuca la soare sau in poduri acoperita cu tabla, intr-un strat subtire. daca le uscam in mod artificial, nu trebuie depasita temperatura de 35 grade C. Dupa uscare, florile se pastreaza in saci din material textil sau hartie.

Compozitia chimica

Florile de albastrea contin poliine, poliene, centaurina, ciocorina, tanini, mucilagii, cianina, antocianidine, saruri de potasiu, magneziu etc.

Infuzia de albastrele: se obtine adaugand 100 ml de apa clocotita peste o lingurita de flori uscate. Dupa 7 minute se strecoara si se bea in 3 reprize, caldut, cu jumatate de ora inainte de mese.

Uz intern

Albastrelele sunt indicate in diaree, dispersie, afectiuni renale si ale vezicii urinare. Acestea au actiune diuretica (in asociere cu frunze de mesteacan, frunze de merisor si cozi de cirese aceasta actiune este sporita) si astringenta.

Uz extern

Posibilitatile de uz extern sunt mai variate. Albastrelele au proprietati antiinflamatoare, antiseptice, bacteriostatice, emoliente si calmante. Infuziile sau decocturile din albastrele, galbenele, musetel, nalba mare, soc, tei si coada soricelului sunt folosite pentru spalarea ochilor, comprese pe pleoape si bai. Compresele cu infuzie de flori de albastrele constituie un tratament foarte bun pentru pleoapele ridate, ochii obositi, muschii faciali si riduri.