Ai incercat vreodata ceaiul de urzici? Ei bine, afla ca banala  urzica e una din cele mai folositoare plante si este folosita mai ales in medicina populara, pentru proprietatile sale antianemie, diuretice, depurative, antiinflamatoare si stimulante. Cu toate ca  urzica e cunoscuta mai ales pentru efectul urzicator decat pentru beneficiile sale, proprietatile terapeutice ale urzicii sunt cunoscute inca din antichitate si au fost confirmate de savantii ultimelor decenii.

Considerata o planta cu efecte foarte puternice, urzica  are o larga utilizare in fitoterapie. Este o planta cu puternice efecte antiinflamatoare si antioxidante, fiind si o bogata sursa de vitamine,mai ales vitamina  A (beta-caroten) C si E, saruri si minerale ca: sodiu, potasiu, fier, fosfor, magneziu, seleniu si sulf, tanini si acid folic. Cel mai folosit mod este sub forma de ceai, folosit mai ales la purificarea organismului, reducerea greutatii, imunitate, fiind folositor in diabet si lista poate continua.

Iata cele mai importante 5 beneficii ale ceaiului de urzica:

1.Tratamentul anemiei

Urzica a devenit alimentul ideal pentru cei care au probleme de anemie si avantajele sunt enorme  deoarece continutul de fier, potasiu sau fosfor, precum si clorofila stimuleaza organismul sa produca globule rosii. Cura cu  urzica este indicata  primavara si consta in consumarea unei cani de ceai inainte de micul dejun si alta in timpul zilei.

2.Tratamentul  cailor urinare

Sarurile minerale continute in urzica imbunatatesc circulatia sanguina si elasticitatea tesuturilor si au proprietati benefice asupra bolilor care lovesc caile urinare precum calculi renali, infectii, cistite. Se consuma 3 cani de ceai pe zi.

3.Bolile reumatice

Urzica contine calciu si e folosita in terapia reumatismelor. Proprietatile sale diuretice si depurative ajuta organismul sa elimine acizii, clorurile si colesterolul. Fiind bogata in siliciu, are actiune antireumatica asupra articulatiilor  si cartilajelor pentru ca sarurile minerale din urzica ajuta la reconstructie. Datorita acestor caracteristici,urzica e folosita contra gutei, reumatismului si artritei. Se consuma 3-5 cani de ceai pe zi, prima cana cu o ora inainte de micul dejun.

4 Hipertrofia prostatei

O alta infuzie ideala pentru combaterea si calmarea afectiunilor prostatei  este din radacina de urzica. Dar cantitatea recomandata  e variabila de la persoana la persoana si de aceea trebuie consultat medicul sau un fitoterapeut bun.

5.Purifica organismul

Urzica detoxifica ficatul, caile biliare, rinichii si toate organele care elimina toxine. Contine oligoelemente si vitamina C, factori puternici in “curatarea” de elementele daunatoare. Se pot bea 3-5 cani de ceai pe zi, cel mai important fiind cel de dimineata, inainte cu o ora de micul dejun.

Sa vedem cum se realizeaza ceaiul din aceasta foarte utila planta  medicinala:

Se pun aproximativ doua lingurite de urzica in 250-300 de ml de apa fierbinte, se lasa la infuzat cam 10 minute, dupa care se filtreaza. Se bea neindulcita, dar daca nu puteti asa, eventual se poate indulci cu miere, asta cand nu e fierbinte,  in niciun caz cu zahar.

Bonus: Un remediu popular transmis peste generatii, impotriva caderii parului

Puneti 200 grame de urzica proaspata in ½ litru de apa si ½ litru de otet, fierbeti totul timp de 20 minute si filtrati totul printr-o strecuratoare fina. Masati in fiecare zi scalpul cu acest decoct pentru ca principiile active din urzica stimuleaza irigatia sanguina.

Un sfat de final: Atentie cand recoltati urzici!  Contactul cu planta proaspata provoaca senzatia de arsura si mancarime dureroasa,  apar umflaturi si este recomandata purtarea manusilor. Cu toate astea,  e minunat sa folosim binefacatorul  ceai  de urzica, totul e sa incercam.