Utilizarea spirulinei pentru tratarea leziunilor de menisc

Una dintre cele mai mari si mai solicitate articulatii ale organismului uman este genunchiul. Situata intre capetele osoase  ale femurului si ale tibiei, aceasta articulatie este foarte expusa la socurile fizice, deoarece trebuie sa suporte o  presiune exercitata constant de greutatea corpului, atunci cand se afla in pozitie bipeda. In timpul mersului si al procesului de alergare, articulatia genunchiului este protejata de menisc, o formatiune anatomica, cu o consistenta cartilaginoasa si fibroasa, care preia o parte consistenta din tensiunile exercitate de suprafata dura a pamantului sau a altor tipuri de suprafete, pe care calca talpa piciorului. Miscarile de flexie si de extensie nu s-ar putea realiza in absenta acestei membrane protective. In plus, meniscul are capacitatea de a asigura stabilitatea femurului, in timp ce executa diferite miscari si de a lubrifia zonele articulare, reducand forta de frecare dintre ele. Cartilajul meniscului este foarte solicitat in special in timpul activitatilor fizice intense, sportivii de performanta care practica atletism, fotbal, baschet, handbal, volei, fiind cei mai expusi la accidente de ruptura de menisc. Aceasta afectiune se produce, de obicei, atunci cand genunchiul se afla intr-o pozitie  atipica, cele doua capete osoase, ale femurului si ale tibiei, care patrund in articulatia genunchiului, fiind torsionate.

Presiunea care se exercita asupra membranei meniscului in urma miscarilor de rotatie, fiind foarte mare, are ca efect ruptura tesuturilor elastice, care sunt in forma de litera „C”. La varsta mica, aceasta afectiune este rar intalnita, datorita flexibilitatii deosebite pe care o are sistemul articular aflat in plina dezvoltare. O data cu inaintarea in varsta, membrana meniscului se uzeaza si devine mult mai sensibila la efectele actiunilor mecanice, fiind in pericol sa se fisureze foarte repede. Primele simptome care indica o posibila fisura a meniscului sunt: durerea in zona genunchiului (in partea anterioara sau laterala a articulatiei, in functie de locul unde s-a produs fisura, in timpul mersului si al alergarii) care se intensifica in momentul in care persoana ridica greutati si inflamatia progresiva a zonei lezate.

Tratamentul afectiunii de ruptura de menisc este, in prima faza, nechirurgical, pacientul fiind sfatuit sa isi mentina piciorul in repaus, in pozitie orizontala, cu o perna de gheata aplicata local. Pe zona tumefiata se aplica unguente cu efect antiinflamator. Tratamentul local este dublat de cel adjuvant, cu substante naturale nutritive, cum este spirulina, care au un rol important in regenerarea membranei afectate a meniscului. Efectele stimulative ale acestui supliment nutritiv, la nivelul circulatiei din zona tegumentelor, il recomanda cu succes in tratamentul local al afectiunii de ruptura de menisc si in alte afectiuni ae sistemului articular. In plus, spirulina, care este una dintre cele mai importante surse vegetale de proteine, administrata pe cale orala in timpul tratamentului alopat pentru ruptura de menisc, are capacitatea de a reface energia musculara, stimuland tonifierea musculaturii, care va mentine mai bine articulatia genunchiului, in timpul miscarilor sale. Datorita continutului sau bogat in vitamine si minerale, precum calciul, magneziul, fierul si zincul, spirulina este recomandata in tratamentul multor afectiuni care necesita regenerarea celulara a tesuturilor.

By | 2017-04-19T05:56:36+00:00 iunie 2nd, 2015|Suplimente nutritive|0 Comments

Adauga comentariu