Maslinul (Olea europaea) este un arbore cu frunze persistente, groase, in forma de sulita, de culoare verde-deschisa (pe partea superioara) si alba-argintie (pe partea inferioara) cultivat pe scara larga in regiunile mediteraneene, in principal pentru fructele acestuia (maslinele), dar si pentru lemn. Trunchiul maslinului este rasucit, prezinta multe scobituri si poate atinge o inaltime de 10 m. Florile albe cresc in manunchiuri mici si ascutite, iar fructele ovale, maslinele, sunt verzi la inceput, devin negre dupa ce se coc si prezinta un sambure dur la interior.

Frunzele mature se culeg in aprilie si martie, inainte sa apara mugurii de flori, iar apoi sunt uscate si macinate pentru utilizarea in infuzii, extracte si tincturi sau combinate cu alte plante in preparate antihipertensive. Maslinele sunt culese in noiembrie si decembrie iar apoi sunt presate la rece pentru obtinerea renumitului ulei de masline.

Alte denumiri ale maslinului: Masin

Parti utilizate: frunzele, fructele si scoarta

Compozitie chimica

Frunzele de maslin contin secoiridoizi, mai ales oleuropeina, compus activ ce scade tensiunea arteriala. Contin de asemenea triterpene si flavonoide.

Uleiul de masline este bogat in acizi grasi mononesaturati (acid oleic) si polinesaturati (acizi linoleic si linolenic), ca si in vitamina E.

Indicatii terapeutice

Frunzele si fructele de maslin pot fi folosite in tratarea hipertensiunii arteriale, hipercolesterolemiei, diabetului zaharat, edemelor, arteriosclerozei, obezitatii si a gripei.

Datorita continutului de oleuropezoide, frunzele de maslin au mai multe proprietati benefice. Acestea ajuta la reducerea tensiunii arteriale, dilata arterele coronare, regularizeaza ritmul cardiac, scad glicemia si sunt diuretice.

Deoarece stimuleaza secretia biliara, uleiul de masline este utilizat in tratamentul litiazei biliare. Este de asemenea indicat in cazul ulcerelor gastrice si al tensiunii nervoase.

Uleiul de masline poate fi folosit si extern pentru catifelarea si calmarea pielii, intrand in compozitia multor creme de plaja si lotiuni.

In cazul constipatiei, un bun remediu il constituie uleiul de masline. In acest caz se administreaza 1 lingura cu ulei in fiecare zi.

Pentru femeile aflate la menopauza se recomanda consumul in alimentatie a uleiului de masline

Preparate pe baza de maslin

Infuzia de frunze se prepara din 20 de frunze uscate peste care se toarna 300 ml de apa, se lasa la fiert 30 de secunde, iar apoi la infuzat 10 minute. Se strecoara si se administreaza 3 cani pe zi, in timpul meselor.

Extractul de frunze de maslin poate fi gasit in magazine si este foarte bun pentru scaderea nivelului de colesterol rau din sange dar si pentru scaderea tensiunii arteriale.

Tinctura din frunze de maslin poate fi gasita de asemenea in magazine si se recomanda pentru lipsa poftei de mancare, reumatism, infectii genitale, boli infectioase si paraziti intestinali.

Uleiul de masline se gaseste la orice magazin alimentar, insa optim este cel virgin, obtinut din prima stoarcere a maslinelor. Cel obtinut din a doua stoarcere este recomandat pentru uz extern si in cosmetica.

Contraindicatii ale maslinului

Cu conditia utilizarii corecte, conform prescriptiei sau a instructiunilor, utilizarea uleiului de masline si a frunzelor nu produce efecte adverse.