Ceaiul alb are mai putina cafeina si mai multi anitoxidanti decat orice alt tip de ceai, inclusive ceaiul verde. De fapt, studiu dupa studiu, toate ne arata ca, dintre toate tipurile de ceai – verde, oolong, de plante si negru- ceaiul alb este cel mai sanatos si are cel mai ridicat nivel de antociani si antioxidanti ce previn anumite boli, cunoscuti si sub numele de polifenoli.

Termenul de ceai alb se refera la ceaiul care a suferit o precesare minima, ce fovarizeaza pastrarea beneficiilor puternice asupra sanatatii. Mugurii albi si delicati ai acestui ceai sunt smulsi sarguincios cu mana doar 2 zile pe an, chiar inainte ca frunzele sa se deschida. Pe cat de mica este productia, pe atat de mari sunt cererile si de aceea ceaiul alb este unul dintre cele mai scumpe din lume. Aceasta bautura, veche de 5000 de ani era rezervata exclusiv imparatilor si nobililor, si ramane unul dintre cele mai rare ceaiuri desi castiga popularitate in lumea de vest.

Cercetariile stiintifice legate de beneficiile asupra sanatatii ale ceaiului alb releva urmatoarele:

  • Protectie importiva cancerului prin inhibarea inflamatiilor, modificarea celulelor cancerigene si cresterea tumorilor;
  • Previne degenerescenta maculara, principala cauza ce duce la orbire la oamenii de 65 de ani si peste 65;
  • Reduce nivelul de colesterol, tensiunea si imbunatateste in general functiile inimii;
  • Imbunatateste sanatatea oaselor, a dintilor si a sistemului imunitar.

Ceaiul alb contine doar 5 pana la 15 mg de cafeina la ceasca, comparativ cu cele 20 de mg din ceaiul verde si 40-50 de mg in ceaiul negru. Fiti siguri ca respectati instructiunile de preparare pentru a asigura producerea unui nivel minim de cafeina si cea mai buna aroma. Este, de asemenea important ca ceaiul sa fie pastrat intr-un recipient ermetic pentru mentinerea aromei si a prospetimii.