Brandusa de toamna (Colchicum autumnale) este o specie erbacee perena ce creste pe pajisti, in zona colinara pana la munte, prin locuri mai umede si cu sol profund, mai rar prin poienile padurilor de campie. Este intalnita frecvent pe teritoriul judetelor Cluj, Salaj, Maramures, Covasna, Harghita, Brasov, Prahova, Dambovita, Arges, Valcea, Gorj si nordul Moldovei.

Florile brandusei de toamna sunt de culoare liliachie, in forma de potir si apar toamna dupa vestejirea frunzelor. Fructele sunt sub forma de capsule si se formeaza in al doilea an in luna mai, la inceput sunt de culoare verzuie, iar in septembrie se brunifica.

Alte denumiri: balura, brandusa-mortilor, brandusel, brandusele, brandusi, brandusita, branduste, ceapa-ciorii, crinul-matii, ghicitoare-de-toamna, ghicitori, gagatele, jiorele-de-toamna, ruscea-de-poiana, sofran.

Partile utilizate ale brandusei de toamna sunt semintele si bulbotuberii.

Compozitie chimica

Semintele contin 0,30-0,60% alcaloizi de tip tropanolic, dintre care cantitativ predomina colchicina, precum si alcaloizi cu structura similara.

Desi alcaloizii din brandusa de toamna sunt toxici, ei au, in doze terapeutice, actiune antiinflamatoare si analgezica. Au fost utilizati in trecut in reumatism si guta.

Indicatii terapeutice

Uz intern: boala Behcet, psoriazis, sclerodermie, guta, tumori maligne, boli reumatismale, ascita, ansarca, bronsita, pneumonii, nevralgii rebele, coree, afectiuni oculare inflamatorii, febra mediteraneana.

Uz extern: leziuni precanceroase, psoriazis, pediculoza pubiana si a scalpului.

Prepararea tratamentelor cu brandusa de toamna se face numai de catre industria farmaceutica si se administreaza conform prospectului numai la recomandarea medicului.

Contraindicatiile brandusei de toamna

In sarcina, insuficienta hepatica si renala grava. Se va evita la femei tratamentul in perioada sexuala. Se va utiliza cu prudenta la oamenii in varsta, de obicei la debili, cardiaci si la cei cu suferinte gastro-intestinale, sub supraveghere medicala.